Kolik financí mají politické strany nebo kandidáti na prezidenta? Aplikace z FIT ČVUT analyzuje transparentní účty

17. 5. 2023

První aplikaci v České republice, díky které lze detailně analyzovat transparentní účty politických stran, měst či veřejně činných osob, vytvořil student Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT). Aplikace poskytuje přehledné a detailní informace o pohybech na účtech, jménech přispěvatelů, sumách příjmů a výdajů a také o zůstatcích. Aplikace vznikla ve fakultní laboratoři OpenDataLab, kterou fakulta provozuje společně s firmou Profinit.

Aplikace Transparentní účty byla vytvořena jako řešení bakalářské práce studenta Jakuba Janečka v laboratoři OpenDataLab FIT ČVUT. Aplikace vznikla v období loňských prezidentských volebních kampaní, kdy byly transparentní účty kandidátů ostře sledovány. Jakub měl k dispozici pouze mnoho dat  
v tabulkách, které převedl do první české aplikace na zpracování transparentních účtů, kde jsou všechny údaje přehledně na jednom místě.

„Při analýze existujících řešení zadání bakalářské práce jsem zjistil, že v českém prostředí neexistuje žádný veřejně dostupný nástroj, který by se zpracováním nebo analýzou dat z transparentních účtů zabýval. Sledováním dění na transparentních účtech se přitom zejména v období volebních kampaní věnuje velké množství subjektů,“ popisuje Jakub Janeček svou práci a dodává: „Nejtěžší, ale zároveň nejzábavnější částí byla implementace získávání dat z webových stránek bank, protože u každé z bank to probíhá úplně jiným způsobem.“

Transparentní bankovní účty jsou veřejně vystaveny na webových stránkách bank a dění na nich může kdokoli sledovat. Tyto účty standardně obsahují velké množství transakcí a může tak být velmi obtížné informace zpracovat. Vytvořená aplikace nabízí přehledné informace o transparentních účtech ze všech podporovaných bank. Aktuálně podporované banky jsou tři – Česká spořitelna, Fio banka a Komerční banka. Informace o transparentních účtech jsou automaticky aktualizovány každý den. Aplikaci může používat kdokoliv, je volně dostupná.

„Mám v plánu přidat podporu pro další banky a také bych byl rád, kdyby vznikaly náměty od reálných uživatelů. Aplikace je open-source, takže se do vývoje může zapojit každý, kdo bude mít zájem,“ říká k dalším plánům Jakub Janeček.

Data vzniklá při vývoji aplikace byla již v reálném životě využita některými médii a podařilo se díky tomu upozornit na chybějící popis transakcí u transparentních účtů jedné z bank.

Kontakt pro média

Ivana Macnarová

PR manažerka

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková