Počítačové systémy a virtualizace (verze pro anglické studenty)

Závěrečné práce

Bakalářské práce

Vkládání interaktivních prvků a multimédií do PDF souborů prostřednictvím TeXu

Autor
Michal Vlasák
Rok
2021
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
RNDr. Petr Olšák
Oponenti
Ing. Ondřej Guth, Ph.D.
Anotace
Zaměřením této bakalářské práce je oblast interaktivních prvků a multimédií ve formátu PDF, obzvlášť pak ve spojitosti s TeXem. Kromě analýzy a diskuze toho, co specifikuje norma formátu PDF nebo co implementují existující TeXové balíčky, bylo zaměření práce také praktické - otestování co doopravdy funguje v dnešních PDF prohlížečích. Jak se ukázalo, tak interaktivních a multimediálních možností nabízí formát PDF celou řadu. Špatná je ale jejich podpora v PDF prohlížečích, která v této oblasti silně zaostává. Výjimkou je de facto referenční prohlížeč Acrobat a jím inspirovaný prohlížeč Foxit. Jsou ale i open-source prohlížeče (Evince, Okular), které mohou být pro některá využití, např. prezentace, naprosto vyhovující. Na základě všech získaných znalostí byl poté vytvořen balíček pro nový TeXový formát OpTeX. Ten implementuje v oblasti TeXu smysluplné a zároveň v praxi funkční interaktivní prvky a multimédia. Balíček je veřejný a volně dostupný. Výsledný balíček nabízí v oblasti multimédií možnosti vkládání audia, videa a 3D děl. V oblasti interaktivity pak například komplexně řeší akce, události nebo animované přechody.

Nepřetržitá integrace a nasazení aplikací s technologií Kubernetes

Autor
Radek Šmíd
Rok
2020
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Jan Trdlička, Ph.D.
Oponenti
Ing. Zdeněk Muzikář, CSc.
Anotace
Poslední dobou by téměř každý chtěl své aplikace nasadit do Kubernetes. Jenže pro plné využití Kubernetes je třeba přijmout s otevřenou náručí postupy průběžné integrace (CI) a nasazení (CD). Je třeba CI/CD pipeline. Ale k dispozici je až zdrcující množství open-source nástrojů, kde každý pokrývá různé části celého procesu. Následující text vysvětlí základy technologií, kterých bude pro pipeline třeba. A následně shrne některé z populárních open-source nástrojů využívaných pro CI/CD. Z open-source nástrojů navrhneme pipeline. Závěrečné porovnání možných řešení (včetně proprietárních) poskytne čtenáři konkrétní tipy a rady ohledně vytváření vlastní pipeline.

Distribuovaná infrastruktura pro virtuální screening molekul

Autor
Štěpán Sršeň
Rok
2017
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Mgr. Jan Starý, Ph.D.
Oponenti
doc. Ing. Ivan Šimeček, Ph.D.
Anotace
Tato práce se zabývá distribuovanými výpočty pro virtuální screening molekul. Cílem je vytvoření software, který bude paralelně operovat nad kvantovým výpočetním programem a bude filtrovat molekuly podle jejich vlastností. Program musí být přenositelný mezi unixovými systémy, přičemž cíleným hardware jsou výpočetní klastry. První část práce je věnována rešerši souvisejících témat, na jejichž základě jsou poté v další části voleny vhodné technologie pro implementaci programu. Dále následuje samotná implementace a v závěru je program podroben extenzivnímu testování.

Shibboleth autentizace v Javě

Autor
Kamil Maleček
Rok
2016
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Ondřej Guth, Ph.D.
Oponenti
Ing. Michal Šoch, Ph.D.
Anotace
Bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací autentizačního řešení pro Java Enterprise Edition (Java EE) aplikace se systémem jednotného přihlášení Shibboleth, s využitím standardních nástrojů Java EE a aplikačního serveru GlassFish. V závěru je popsáno ověření funkčnosti a zhodnocení implementovaného řešení.

Nástroj pro správu a monitorování systému souborů ZettaByte

Autor
Tomáš Šimáček
Rok
2016
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Zdeněk Muzikář, CSc.
Oponenti
Ing. Jan Trdlička, Ph.D.
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou administrace souborového systému Zettabyte na operačním systému Solaris. Její součástí je popis základních struktur, vnitřních principů a administračních technik ZFS. Praktická část práce je věnována návrhu a popisu implementace administrátorského nástroje, který slouží pro monitorování a správu souborového systému ZFS. Návrh klade důraz především na bezpečnost, budoucí rozšiřitelnost a integraci výsledného nástroje do operačního systému Solaris.

Za obsah stránky zodpovídá: Ing. Zdeněk Muzikář, CSc.