V herní programátorské soutěži GameHack zvítězila adventura studentů FIT ČVUT

Naprogramovat funkční počítačovou hru za 48 hodin si pod vedením odborníků vyzkoušeli účastníci herní vývojářské soutěž GameHack. Výsledkem je osm nových her, které si nyní můžete zahrát. Absolutním vítězem jak u poroty, tak v online hlasování se stala adventura Evershift dvou studentů FIT ČVUT. Soutěž se konala 17.–19. 11. 2023 na FIT ČVUT v Praze.

Celkem akce GameHack přilákala dvě desítky účastníků. Kromě studentů ČVUT si zahackovat přišli také dva zaměstnanci FIT ČVUT a studenti Střední průmyslové školy na Proseku, kteří bez předchozích zkušeností akci vzali jako výzvu a dokázali vytvořit funkční hru. Odborné rady jim po celých 48 hodin zajišťovali vyučující grafických předmětů z FIT ČVUT.

Zadáním pro účastníky bylo vytvořit plně funkční počítačovou hru na základě dvou ze tří herních témat (nový svět, prokletí a vězňovo dilema) a dvou ze tří modifikačních mechanik (zrcadla, deus ex machina a zatmění). Hodnocení her pak proběhlo ve dvou fázích. Hosté z firmy Warhorse společně s organizátory vybrali a vyhlásili tři ceny poroty. Poté následovalo týdenní hlasování na platformě itch.io, kde se hodnotily aspekty jako hratelnost, vizuál, hudba či použití témat a modifikátorů.

Vítězem online hlasování a zároveň favoritem porotců Warhorse se stala hra Evershift, od Daniela Breinera a Mateje Stieranka, studentů FIT ČVUT. Jedná se o rogue-like fantasy adventuru, ve které bojujete proti zlomyslnému mágovi, který způsobil na zemi věčné zatmění. Zaujala jak hratelností a neotřelými herními koncepty, tak i tím, že obsahovala prakticky vše, co by člověk od takové gamejamové hry mohl čekat – intro, příběh, poutavý vizuál a podmanivou hudbu.

„Už od prvního dne bylo jasné, že se bude jednat o skvělou hru. Kromě zmíněných kvalit ohledně hratelnosti a příběhu byla hra také velmi dobře odprezentována a autorský tým byl po celou dobu akce optimisticky naladěn, což se do výsledku rovněž promítlo,“ hodnotí hru Ing. Adam Vesecký, hlavní organizátor akce a vedoucí Laboratoře grafiky a herního designu.

Cenu organizátorů obdržela minimalistická, ale velmi pečlivě nadesignovaná hra Subject 42, a překvapivě také velmi povedený počin Mirror Inca od týmu složeném z členů Katedry softwarového inženýrství.

Kromě samotného vývoje her byly pro účastníky, v průběhu akce, připraveny kvízy a soutěž o ceny za nejvyšší skóre ve hrách, které vznikly jako semestrální práce z předmětu Architektura počítačových her. Akci pro studenty připravila Laboratoř grafiky a herního designu FIT ČVUT, APH Games a výzkumná skupina Cloudové civilizace, studium komplexních společenských systémů FIT ČVUT, za podpory organizací Warhorse Studios, SCS Software a Cinemax.

Kompletní výsledky GameHack 2023 a možnost si všechny hry stáhnout a zahrát si je na webu akce

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková