Vědomosti a IT technologie FIT ČVUT bojují s koronavirem

7. 5. 2020

Zaměstnanci a studenti FIT ČVUT propojují své znalosti s technologickým vybavením fakulty, aby pomohli v boji s koronavirem. Fakulta se zapojila již do několika velkých projektů a zároveň i studenti přicházejí s vlastními nápady, jak v této situaci pomáhat.

Odpovídáme s chatbot službou Koronavirus24

Své IT znalosti v boji s koronavirem uplatnili tři studenti FIT spuštěním www.koronavirus24.cz. Vytvořili tak nový komunikační kanál, kde se veřejnost může ptát na otázky ohledně koronaviru a odpověď dostane okamžitě, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Na dotazy totiž neodpovídá člověk, ale počítačový program, takzvaný chatbot, který okamžitě a bez čekání odpoví místo člověka. Chatbot využívá umělou inteligenci, která nalezne nejvhodnější odpověď. Informace čerpá od Ministerstva zdravotnictví ČR, Státního zdravotního ústavu a zpravodajského webu ČT24. Více v tiskové zprávě.

Náhled konverzace s chatbotem na www.koronavirus24.cz

Poskytujeme výkon projektu Folding@home

Fakulta se zapojila do projektu Folding@home, který je využíván vývojovými týmy po celém světě pro výpočty a simulace při výzkumu léčebných látek nejen proti koronaviru. ICT oddělení FIT ČVUT zapojilo do projektu Folding@home výpočetní kapacitu platforem CloudFIT a ClusterFIT. Fakulta tak poskytla výpočetní sílu skoro 3 000 CPU a více jak 300 tis. GPGPU jader, které do projektu přispívají cca 80 mil. body za den. Konkrétně jsme zapojili:

  • 70 % výpočetní kapacity CPU platformy CloudFIT, která tak přispívá výkonem přibližně 750 CPU třídy Xeon Scalable 2nd-gen s fekvencí až 3 GHz.
  • 85 % výpočetní kapacity CPU i GPGPU prototypu platformy ClusterFIT, který přispívá výkonem cca 2200 CPU třídy Intel Xeon 6th-gen (Kaby Lake) s frekvencí až 3,7 GHz a cca 315 tis. GPGPU jader architektury NVIDIA Pascal.

Zapojte se i vy do týmu FIT, který se už na jaře stal 2. největším přispěvatelem mezi českými akademickými institucemi. Statistiky můžete sledovat na novém webu našich studentů folding.fit.cvut.cz.

Inovujeme českou ekonomiku na UniHack

Studenti a zaměstnanci FIT ČVUT za podpory hl.m. Prahy a prg.ai pořádali 1.–3. května 2020 inovační online hackathon UniHack. Talentovaní studenti zde spojili své síly s odborníky, aby pomohli české ekonomice vyrovnat se s následky koronaviru. Cílem bylo vymyslet inovace, které pomohou firmám, institucím či organizacím zmírnit důsledky současné nepříznivé situace. Více informací v tiskové zprávě.

Přehledně shromažďujeme covidová nařízení na potrebujurousku.cz

Student druhého ročníku na FIT Tomáš Dostál vytvořil webovou stránku potrebujurousku.cz, která má za cíl shromažďovat aktuální nařízení vydaná pro zamezení šíření COVID-19. Projekt vznikl s cílem o těchto nařízeních pro jednotlivá města či kraje jednoduše a přehledně informovat, a to na jednom místě bez nutnosti složitého vyhledávání.

Na stránce potrebujurousku.cz lze podle názvu obce, města, okresu či kraje jednoduše zjistit, kde jsou roušky povinné včetně výjimek. Obsažená jsou omezení, dopočučení, či další opatření, vztahující se na zvolené místo. Data a informace správci stránky potrebujurousku.cz čerpají ze stránek Ministerstva zdravotnictví a krajských hygienických stanic.

[Aktualizováno k 29. 10. 2020. Aktuální informace průběžně doplňujeme.]

Chráníme sebe i ostatní s eRouškou

FIT ČVUT vypracovala pro mobilní aplikaci eRouška nezávislý posudek. Ten potvrzuje, že aplikace dbá na soukromí uživatelů. Aplikace eRouška totiž ke svému fungování nevyužívá sběru informací o GPS poloze zařízení. Pouze anonymně zjišťuje, se kterými dalšími uživateli aplikace jste přišli do bližšího kontaktu. Využiívá k tomu technologie Bluetooth a informace o setkáních do telefonu ukládá do úložiště plně pod kontrolou Apple/Google API, což garantuje bezpečnost aplikace na platformách Android a iOS. Zdrojový kód aplikace a posudek je k dispozici na stránkách aplikace.

Rozvážíme potřebným se službou GoDeliver

Studenti FIT a FEL ČVUT vyvinuli logistickou platformu GoDeliver, která zprostředkovává rozvoz jídla či zásilek starším občanům a lidem v karanténě. Projekt funguje na principu kurýrů-dobrovolníků, kteří se prostřednictvím webové stránky přihlásí. Platforma původně vznikla, aby pomáhala firmám s rozvážením zásilek po městě. V současné době několik desítek dobrovolníků rozváží potraviny, léky nebo roušky potřebným lidem. Kurýři využívají buď své dopravní prostředky nebo mají k dispozici sdílená elektrokola. Více informací v tiskové zprávě.

Dobrovolní kurýři rozváží jídlo, léky nebo roušky potřebným.

Chráníme a spravujeme data s iniciativou VODAN

Fakulta využila zkušeností svých odborníků v oblasti zpracování a zpřístupňování dat a připojila se k iniciativě VODAN (Virus Outbreak Data Network). Jedná se optimalizaci datového managementu, který zajistí, že cenná data týkající se Covid-19, ale i předchozích epidemií, budou FAIR (Federated, AI–Ready), tedy dohledatelná, přístupná, interoperabilní a znovupoužitelná. Do iniciativy se zapojili zaměstnanci fakulty, kteří ve spolupráci s holandskými vědci vyvinuli webový portál Data Stewardship Wizard.

3D tiskneme pro Covid19cz

ČVUT v Praze ve spolupráci s pracovní skupinou Covid19cz vyvinulo pro zdravotníky celoobličejové masky. Každá z masek potřebuje adaptér na filtr, který se vyrábí metodou 3D tisku. Do pomoci s tiskem dostatku adaptérů se zapojil i Tomáš Sýkora, vedoucí Laboratoře 3D tisku na FIT ČVUT. Pro tisk využívá tiskárnu modelu Hybrix. Ta je je fakultním open-source řešením RepRap tiskárny, které vychází z tiskáren Průša i3 a Rebelix. Podpořit tuto iniciativu lze i finančně skrz Donio.

Plníme přání s aplikací Wowee

Ve spolupráci se studenty FIT ČVUT vznikl projekt webové aplikace Wowee. Ta otevírá prostor pro lidskou solidaritu a umožňuje finančně pomáhat těm, kteří se v době koronavirové nákazy ocitli v nelehké situaci. Aplikace funguje na principu finanční sbírky, čímž se stává bezkontaktní pomocí potřebným. Wowee vzniklo původně za účelem plnění přání mezi přáteli a rodinou. Více informací v tiskové zprávě.

Podporujeme bezpečné třídění pacientů

Tým studentů medicíny a IT slaví úspěch s aplikací Chytrá triáž. Projekt má pomoci s tříděním pacientů v nemocnicích, které je momentálně časově náročné a zvyšuje riziko přenosu nákazy COVID-19. Aplikace chce zajistit bezpečné třídění pacientů a zrychlit tento proces až třikrát. Projekt vznikl a uspěl na hackathonu Hack Kosice Digital a následně získal 1. místo také na Hack the Crisis Slovakia. 

Pomáháme kurýrům se Sousedskou pomocí

Zaměstnanci a studenti FIT se zapojili do vývojové části projektu Sousedská pomoc. Projekt má za cíl usnadnit dobrovolníkům práci při doručování potravin a léků lidem nejvíc ohroženým koronavirovou infekcí. Celá platforma je open-source a zdrojové kódy je možné nalézt na GitHubu. Zapojit se lze i i jako dobrovolník (dispečer, pečovatel, kurýr). Sousedská pomoc je určena pouze pro kraje mimo Prahu.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková