Budem ajťačky! Rozhodly se na Letní škole IT

Letní škola IT 2021 pomohla dalším středoškolačkám rozhodnout se o budoucím povolání. Akci pořádala organizace Czechitas ve spolupráci s ČVUT v Praze začátkem července v prostorách FIT ČVUT již posedmé. Nové dovednosti si dívky vyzkoušely v závěrečném hackathonu. Před odbornou porotou představily projekty pro péči o domácí mazlíčky, bezpečnost práce a vzdělávání dětí i dospělých.

Studentky se během Letní školy IT naučily základy tvorby webu a práci s grafickými programy. Většinu vzniklých projektů tak tvořily webové aplikace. Ocenění za grafické zpracování obdržela od poroty internetová hra Matless, ve které se děti v prostředí lesa a zvířátek mohou učit matematiku. Edukaci se věnovala i další hra zaměřená na ekologii, kdy se hráč dozvídá fakta o znečištění oceánů během sbírání do vody padajícího odpadu. Věděli jste, že jej za rok do moře putuje až 8 mil. tun?

„Jsme holky, které se nedávno začaly věnovat IT. Sjely jsme se z celé ČR, abychom absolvovaly kurz Czechitas, kde jsme se také seznámily. Naučily jsme se z každého kouta IT kousek a aktuálně řešíme, jaký obor by nám nejvíce vyhovoval. Pokud o tom také přemýšlíš, tato stránka by se ti mohla hodit,“ říká webová stránka Ponoř se s námi do hlubin IT od týmu studentek, které chtějí svým projektem pomoci ostatním zájemcům se vstupem do světa IT.

Ocenění za sociální přesah obdržela od poroty webová aplikace Antistrach zaměřená na problematiku sexuálního obtěžování. Cílem aplikace je pomoci ostatním dívkám nebát se v ulicích měst. Účastnice z tohoto týmu obdržely od poroty také pochvalu za prezentační dovednosti.

Některé dívky se v týdnu věnovaly také IoT a nové znalosti využily v hardwarově zaměřených projektech. Dobrou využitelnost v praxi ocenila porota u projektu HandSavers, kdy dívky za pomoci teplotního čidla vytvořily přístroj pro detekci rukou ve stroji pro zvýšení bezpečnosti práce. Neméně nápaditý je projekt Woda, ve kterém účastnice využily senzor kapaliny na měření hladiny vody v misce domácího mazlíčka a navrhly možnost notifikace páníčka na mobilní telefon.

Kromě výuky a hackathonu si dívky vyzkoušely také práci v laboratořích FIT ČVUT. Laboratoř inteligentních vestavných systémů jim nabídla možnost programovat humanoidní roboty a v Laboratoři zpracování obrazu si vyzkoušely práci s průmyslovými kamerami. Celé týdenní seznámení se světem IT z různých úhlů tak pomohlo nejedné z účastnic rozhodnout se pro obor IT.

Více o letní škole IT

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková