Student FIT zjistil, jak se zdokonalit v lukostřelbě

9. 9. 2021

Student FIT Bc. Matěj Jech zjistil, jak může lukostřelec přesněji zasáhnout terč. Výsledky jeho výzkumu jsou velkým přínosem lukostřelecké komunitě, od trenérů až po vrcholové sportovce. Ve své závěrečné práci zanalyzoval a přesně popsal střelcovy chyby při lukostřelbě, které mají výrazný vliv na zásah terče šípem. Pro svůj výzkum použil špičkové IT technologie.

Student FIT ČVUT Bc. Matěj Jech má dva koníčky – lukostřelbu a informační technologie. Ve své závěrečné práci proto oba dva propojil a popsal lidské chyby, o kterých střelec málokdy ví a které ovlivní zásah terče. V práci s názvem „Měření letových vlastností šípu vysokorychlostní kamerou“ do detailu analyzoval techniku vypuštění šípu z luku a definoval chybné držení těla střelců, kterého se mohou vyvarovat, a zlepšit tak svůj sportovní výkon. 

„Výsledky mé práce pomůžou střelci uvědomit si, co způsobilo špatný zásah terče, a na co si dát pozor,“ říká Matěj Jech a dodává: „Rád bych tomuto sportu přispěl v oblasti výzkumu a povznesl tím vzdělání trenérů a lukostřelců.“

Pro analýzu lukostřelecké techniky Matěj Jech porovnával vzájemnou vzdálenost jednotlivých prstů ruky držící tětivu, vzdálenost této ruky od obličeje střelce a míru rotace ruky. Zjistil například, jak chyby techniky způsobují odchylky od zásahu středu terče. Pro svůj výzkum použil vysokorychlostní kamery a metody zpracování obrazu ve fakultní laboratoři ImproLab.

Student FIT Bc. Matěj Jech se již 8 let věnuje lukostřelbě závodně.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková