Vizionáři z FIT jsou o krok blíže bezpilotní budoucnosti

18. 2. 2022

Českou společnost Dronetag všichni dobře známe. Založili ji absolventi FIT ČVUT v čele s Ing. Lukášem Brchlem a za svůj startupový počin získali vesmírného Oskara. Dronetag nyní uvádí na trh svůj první produkt Dronetag Mini. Jedná se o nejlehčí, nejmenší a cenově nejdostupnější zařízení, které lze přichytit na jakýkoliv dron a rázem tak zajistit jeho viditelnost pro všechny účastníky letového provozu.

Dronetag Mini je nové zařízení velikosti krabičky od sirek, které zajišťuje viditelnost bezpilotních letounů i jejich letových plánů pro všechny autority vzdušného prostoru i ostatní piloty. Produkt Mini je zařízením pro dálkovou identifikaci dronů a vydrží nabitý až 14 hodin. Vzhledem k rostoucímu počtu bezpilotních letadel roste globální poptávka po těchto identifikačních systémech. Na celém světě se nyní schvalují nová pravidla, která systémy dálkové identifikace přikazují.

„Dronetag Mini je jediné zařízení na trhu, které nabízí jak přímou, tak síťovou dálkovou identifikaci. To znamená, že zařízení nejen že splňuje všechny současné požadavky, ale je připraveno na budoucnost,“ upřesňuje výhody nového zařízení zakladatel Dronetagu Lukáš Brchl.

Dronetag Mini využívá sítě mobilního operátora. V každém zařízení Dronetag Mini bude globální IoT SIM karta, která využívá roaming, zařízení se tak automaticky připojí do dostupné sítě po celém světě a dron tak zůstane pod kontrolou. Zařízení doprovází mobilní a webová aplikace. Společně zajišťují, že drony a jejich letové plány jsou viditelné pro autority vzdušného prostoru a ostatní piloty.


FIT vlastní profesionální dron, na kterém se zařízení testovalo. Dron je nejčastěji využíván se zrcadlovkou s vysokým rozlišením, a to pro tvorbu detailních 3D modelů. Dron lze osadit i termokamerou Workswell WIRIS a využívat jej tak pro průmyslové inspekce. Na fakultě lze nyní drony využívat i pro projekty v laboratoři SAGElab a při tvorbě vysoce kvalitních 3D modelů. 

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková