Dívčí letní škola IT na FIT ČVUT

21. 9. 2022Ivana Macnarová

Představit svět IT dívkám ze středních škol bylo cílem Letní školy IT. Celkem přes padesát mladých dívek se rozhodlo věnovat jeden prázdninový týden informatice a přesvědčit se, že studium informačních technologií nemusí být žádná nuda. V letošním roce se poprvé pořádaly dva turnusy. První z nich byl pro dívky,  které jsou v IT úplné začátečnice nebo ovládají jen základy, a druhý byl pro ty, které už do světa IT nahlédly a chtějí se naučit víc. Letní škola IT proběhla ve dnech 18.–22. 7. a 1.–5. 8. 2022 na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze pod organizací Czechitas

Dívky se naučily základy kódování, programovat Arduino, vytvořit jednoduché webové prezentace a aplikace nebo pracovat s vektorovou grafikou. Ty zkušenější si své znalosti prohloubily a seznámily se s programovacím jazykem JavaScript. Praktické dovednosti získaly v laboratořích FIT ČVUT, kde pracovaly s humanoidními roboty nebo se dozvěděly, jak fungují termokamery. Během týdne rozvíjely i své prezentační dovednosti, dostaly cenné rady od kariérních poradců a podnikly exkurze do technologických IT firem. Přesvědčily se, že informační technologie mohou být opravdu pro všechny.

Nabyté znalosti dívky využily při práci na vlastních týmových projektech. Vytvořily zábavné a interaktivní projekty, například chytrý domek pro kočky, který se o vašeho mazlíčka postará, když nebudete doma, nebo jednoduchý dávkovač jídla pro domácí mazlíčky se zabudovaným časovačem a dávkovačem. Další projekt řešil automatický zavlažovač domácích rostlin se snímačem vlhkosti zeminy, který dá v případě nižší vlhkosti pokyn pro zalití kytky. Webová stránka s aplikací, jak se zbavit stresu s interaktivní bublinou, která odpočítává čas pro hluboké dýchání a odplavení stresu byla výstupem dalšího projektu. Dívky také připravily přehledný web, který mapuje second handy s originálními kousky s cílem podpory udržitelné módy a webové stránky s mapou ČR a informacemi o památkách, jak jsou přístupné handicapovaným na vozíku.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková