Umělá inteligence pomáhá studentům FIT ČVUT vybrat pracovní příležitosti u 60 firem

27. 3. 2023

Díky unikátnímu programu Spolupráce s průmyslem na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) si mohou být studenti jisti, že se nebudou na vysoké škole učit jen teorii, ale hlavně si své znalosti vyzkouší rovnou v praxi a budou řešit reálné projekty. Nově s tím studentům pomáhá umělá inteligence. Dokáže doporučit vhodné příležitosti praxe na základě jejich preferencí nebo studijního profilu. Reálných projektů, do kterých se mohou studenti zapojit, je totiž opravdu mnoho. Ať už ve výzkumných laboratořích fakulty nebo ve více než 60 předních firmách, se kterými fakulta spolupracuje. Osobně se studenti potkali s experty z partnerských firem a laboratoří 30. 3. 2023 na již 18. ročníku kariérního veletrhu COFIT na FIT ČVUT.

Studium na FIT ČVUT není jen teorie. Jedním z cílů fakulty je nabídnout studentům zároveň možnosti, jak využít své teoretické znalosti rovnou v praxi, a to již během studia. Řešením reálných projektů v partnerských firmách či fakultních laboratořích studenty obohatí o nové znalosti. K tomu slouží unikátní program Spolupráce s průmyslem, který studentům nabízí různé možnosti, jak se zapojit do zajímavých projektů. 

„Studentům nabízíme čím dál více reálných placených projektů ve fakultních laboratořích. Daří se nám získávat od firem zajímavé výzkumné projekty, do kterých jsou pak pod vedením fakultních expertů studenti zapojováni. S některými firmami dokonce otevíráme společné výzkumné laboratoře. Firma tak získává přístup nejen k talentům, ale i dodatečnou inovační kapacitu,“ říká doc. Ing. Pavel Kordík, Ph.D., proděkan pro spolupráci s průmyslem FIT ČVUT.

Protože je příležitostí ze společných výzkumných fakultních laboratoří a od partnerských firem čím dál více, je pro studenty těžké všechny tyto nabídky sledovat. Proto FIT ČVUT nově nasazuje umělou inteligenci, která studentům doporučí relevantní příležitosti, ať už na webu fakulty, na intranetu nebo v e-mailu.

Umělá inteligence funguje na principu tzv. doporučovacího systému. Jedná se o algoritmy strojového učení, které pomáhají uživatelům najít relevantní nabídky v katalogu s mnoha položkami. Zjednodušeně řečeno, když si student prohlédne několik nabídek, systém najde studenty, kteří se dívali na podobné nabídky a doporučí ty, které studenti s podobnými preferencemi viděli navíc. Pokud student umožní využití svého studijního profilu, systém mu nabídky připraví tak, aby více odpovídaly konkrétnímu studijnímu zaměření.

„Naměřená data zatím ukazují, že studenti mají největší zájem o nabídky, které byly doporučeny i na základě studijního profilu. To samozřejmě vyžaduje sofistikovanější technické řešení, které zajistí bezpečnost a ochranu dat studentů, kteří se rozhodli tento způsob využít,“ doplňuje Kordík.

Fakulta dále připravuje v rámci programu Spolupráce s průmyslem rozesílání pravidelných personalizovaných newsletterů studentům a také celoroční virtuální seznamovací atrium, ve kterém budou pro studenty k dispozici konkrétní nabídky od výzkumných fakultních laboratoří a partnerských firem tak, aby byla spolupráce co nejefektivnější.

Vedle technologického řešení propojování studentů a firem pořádá FIT ČVUT pro studenty již od roku 2014 pravidelně každý semestr kariérní veletrh COFIT. Další, již osmnáctý ročník této oblíbené akce se uskutečnil 30. 3. 2023. 

Nově se na aktuálním kariérním veletrhu, vedle firem a fakultních laboratoří, představí také několik úspěšných startupů, které založili studenti a absolventi FIT ČVUT. Studenti budou mít na veletrhu možnost konzultovat své plány na rozjezd vlastní firmy s přítomnými mentory. 

Více o tématu

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková