Nedostatek zeleně nebo zjednodušení daňového přiznání řešili studenti na letní škole FIT ČVUT

16. 8. 2023Ivana Macnarová

Jak vyřešit nedostatek zeleně v pražských ulicích, jak najít optimální bezpečnou trasu pro chodce nebo jak snadno a rychle podat daňové přiznání. To jsou jen některé z problémů, kterými se zabývali studenti letošní Letní školy Design Sprint 2023 na FIT ČVUT s tématem Games & City. 25 středoškoláků mělo letos opět šanci si vyzkoušet, jak se dají moderní informační technologie použít při řešení problémů ve městě, a to díky metodě Design Sprint vyvinuté původně společností Google. Letní škola proběhla na FIT ČVUT ve dnech 6.–11. 8. 2023.

Letní škola Design Sprint přivítala studentky a studenty středních škol, které zajímají moderní digitální technologie a jejich praktické využití při řešení definovaných městských problémů. Mentoři a odborníci FIT ČVUT účastníky seznámili s metodou Design Sprint, při které jednotlivé týmy zjistily, zda má jejich nápad a řešení šanci na úspěch.

Kombinací workshopů, přednášek a týmové práce jim představili, jak správně problém formulovat, jak přijít s návrhy řešení za pomocí informačních technologií a jak v týmu vybrat finální řešení, jak vytvořit prototyp, ten otestovat a výsledek prezentovat veřejnosti. Získali nové odborné znalosti z oblasti informačních technologií, úvodu do herního designu, počítačové grafiky či prezentování a vyzkoušeli si, jak se nefixovat na svůj nápad, ale z nápadů celého týmu vybrat a vytvořit koncept, který všichni přijmou za svůj.

„Jsem rád za letní školu, která přivede na fakultu středoškoláky z celé ČR. Letos bylo těžké vybrat jen některé účastníky, protože zájem byl obrovský. Mile mě překvapilo, jaká témata si studenti vybrali a jaké problémy v životě ve městech vidí. Je radost předávat jim znalosti a zkušenosti IT, ukázat jim metody a postupy a vidět s jak nápaditými řešeními po pěti dnech přichází,“ říká hlavní mentor Letní školy Design Sprint a vedoucí Laboratoře pro testování uživatelského rozhraní na FIT ČVUT MSc. Ondřej Brém.

Studentské týmy vytvořily projekty, které řešily problémy jako je nedostatek zeleně v pražských ulicích, jak ukázat obyvatelům ve městech zajímavá místa v okolí, jak usnadnit chodcům pohyb ve městě či jak zvýšit počet jízd do práce na kole. Mezi řešenými problémy bylo také zjednodušení vyplňování daňového přiznání nebo složité běhání po úřadech.

Více o Letní škole Design Sprint 2023

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková