Konference LinuxDays 2014 na ČVUT v Praze: desktop, server, vývoj a dobrá káva

1. 10. 2014Ing. Petr Hodač

Třetí ročník konference LinuxDays se jako obvykle koná první víkend v říjnu v dejvické budově Fakulty informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze (Thákurova 9, Praha 6). Také letos čeká návštěvníky více než čtyřicet přednášek ve třech sálech, stánky českých i zahraničních opensource projektů, pět workshopů, bastlírna pro děti a možnost postavit si svou vlastní 3D tiskárnu.

Přednášky jsou v rámci programu rozloženy do několika velkých okruhů.

„Přednášky jsme rozdělili tak, aby bylo v každém sále jedno téma: desktop, server, sítě a vývoj. Kromě toho poběží ještě samostatné bloky týkající se Gentoo a OpenWRT,“ vysvětluje Petr Hodač, šéf organizačního týmu.

Celkem bude možné volit ze čtyř bloků včetně workshopů. O novinkách ve Fedoře bude přednášet Jiří Eischmann (Red Hat), důvěryhodné SSL certifikáty se StartSSL představí Ondřej Caletka (Cesnet), linuxovou portaci ZFS a její použití rozebere Pavel Šnajdr (vpsFree.cz) a Michal Halenka shrne sedm let vývoje Btrfs. Adam Golecký (NIX.CZ) a Ondřej Filip (CZ.NIC) budou přednášet o peeringu a routovacím démonu BIRD.

Program je velmi bohatý a různorodý, aby si vybral pokud možno každý.

„Sestavili jsme program tak, aby odrážel aktuální dění v opensource komunitě. Záměrně podlehneme některým buzzwordům, jako systemd, Btrfs, ZFS či Docker. To jsou totiž témata, o kterých se nejvíce mluví,“ dodává Petr Hodač.

Po oba konferenční dny budou k dispozici také stánky mnoha komunitních projektů, nejen z Česka. Těšit se můžete na Gentoo, Debian, Fedoru, StartSSL, vpsFree.cz, OpenAlt a další zhruba desítku stánků, u kterých se bude předvádět, vysvětlovat, pomáhat nebo jen povídat u kávy.

„Stánky jsou především místem setkání s ostatními uživateli, vývojáři nebo důležitými lidmi z komunity. Uvidíte na nich zajímavý hardware, servery s nejrůznějšími operačními systémy a řešeními nebo se dozvíte něco nového. Především ale potkáte zajímavé lidi,“ říká Petr Hodač.

Také doprovodný program skýtá mnoho zajímavého: opět se budou stavět 3D tiskárny, děti se dostanou ke stavbě elektroniky v dětské bastlírně a během workshopů si návštěvníci budou moci osahat souborový systém ZFS, příjem vln s GNU Radiem či se dozvědět více o sociálním inženýrství. Zajímavý je také HPC workshop, na kterém si budou moci účastníci vyzkoušet paralelní programování pro superpočítače, využití grafických karet a další programátorské techniky.

„Loňská stavba 3D tiskáren byla neuvěřitelně úspěšná, podařilo se postavit a zprovoznit devět tiskáren. Letos bychom opět chtěli dát šanci lidem, kteří si chtějí takové zařízení postavit, ale sami to nezvládnou nebo se bojí, že by to trvalo příliš dlouho. Celé dva dny se bude intenzivně pracovat, ale laboratoř bude otevřená, takže se může kdokoliv přijít podívat,“ popisuje Petr Hodač.

Úplnou novinkou letošního ročníku bude špičková káva z rukou odborníků, jelikož během loňského ročníku se jí vypilo 700 hrnků.

Mediálním partnerem akce je Root.cz.

Více informací najdete na: https://www.linuxdays.cz/

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková