Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze dnes odstartovala

3. 9. 2009

Moderní sál Národní technické knihovny v Praze-Dejvicích se dnes zaplnil hosty, přestože oficiální otevření knihovny proběhne až 9. září. Posluchárnu, kterou bude pravidelně využívat pro přednášky studentů, využila nejmladší fakulta ČVUT v Praze- Fakulta informačních technologií, která dnes zápisem prvních studentů odstartovala svou činnost. Pět stovek nových studentů si může vybrat z 6 IT oborů.

Přátelskou atmosféru navodil už rektor ČVUT profesor Václav Havlíček oslovením:

„Kolegyně a kolegové, vítám Vás v nejmodernější posluchárně, která se pro Vás stane centrem vašeho studia nejmodernějších počítačových oborů.“

V průběhu přijímacího řízení byly vyhlášeny volby 10 členů ustavujícího Akademického senátu (4 zástupci studentů, 6 členů z pedagogického sboru), který zvolí nového děkana fakulty. Pověřený děkan a duše vzniku nové fakulty profesor Pavel Tvrdík nám uvedl:

„Byly to nelehké týdny. Fakulta existuje teprve od července 2009, ale zvládli jsme to. Výuka začíná prakticky za pár dnů. Slib, že přijmeme do 1. ročníku pět stovek studentů, jsme splnili.“

A jedna perlička pro historii. Prvním studentem u zápisu na novou fakultu je Jakub Křivohlavý, absolvent Střední technické průmyslové školy v České Lípě. Na zápis přišel už hodinu před stanoveným časem. Na otázku proč, řekl, že je zvědavý co se bude dít. A důvody jeho rozhodnutí pro tuto fakultu? Především proto, že fakulta začíná a je zajímavé být u něčeho, co vzniká. Také proto, že ČVUT je prestižní, nejstarší technická univerzita v Evropě a v neposlední řadě, Jakub u počítače vyrůstal od dětských let. A chce u něj zůstat. Vysokou školu vystudovala celá rodina a tak obavy nemá. Jediný problém je v tom, že otec i sourozenci jsou právníci. Jakub, jako černá ovce, utekl k počítačům.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková