I v době pandemie rapidně roste poptávka po výuce informačních technologií

6. 1. 2022Ivana Macnarová

Jedním z důsledků situace spojené s pandemií, která ukázala, že bez informačních technologií se v dnešní době neobejdeme, je růst zájmu o studium informatiky. Poslední dva roky má Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) nejvyšší počet uchazečů z celého ČVUT, téměř jednu čtvrtinu. Fakulta nabízí studium ve všech oblastech informatiky v bakalářském, magisterském a doktorském studiu. A jaké je studium na IT fakultě? To mohou uchazeči zjistit na prezenčním nebo online Dni otevřených dveří 13. 1. 2022 od 10.00 hodin. Zájemci o studium si již mohou i podat přihlášku, a to do 31. 3. 2022.

Některé zdroje uvádí, že reakce společnosti na pandemii urychlila digitalizaci a využívání technologií o tři až čtyři roky. Zachytit jejich rozmach je po nástupu covid-19 ještě důležitější než dřív. FIT ČVUT proto průběžně aktualizuje studium podle nejnovějších trendů a požadavků společnosti. Jako první fakulta v ČR začala používat humanoidní roboty ve výuce a může se pochlubit Katedrou informační bezpečnosti, která je jediná svého druhu u nás. Mezi nejnovější laboratoře a učebny patří například Laboratoř etického hackování, Učebna virtuální reality nebo Laboratoř vestavné bezpečnosti.

„Jako důležitý vidím vznik nových laboratoří a výzkumných pracovišť a současně podporu působení špičkových českých a zahraničních odborníků na fakultě. Chci tomu jít naproti a poskytnout vědcům takové zázemí, aby se na fakultě cítili komfortně a mohli dělat kvalitní vědu a výzkum. Výsledky pak předají studentům, kteří je budou moci dál rozvíjet. Tím se ze studentů stanou odborníci na IT, které svět vědy a byznysu potřebuje,“ doplňuje děkan fakulty doc. RNDr. Ing. Marcel Jiřina, Ph.D.

I pro FIT ČVUT byla pandemická omezení velkou výzvou. Odborníci i studenti fakulty ukázali, že informační technologie mohou v dnešní nelehké době opravdu hodně pomáhat a jsou nepostradatelné. Dokázali se téměř ze dne na den přizpůsobit nestandardním podmínkám, využít svých znalostí a technického zázemí fakulty, aby realizací řady projektů a aplikací pomohli společnosti i jednotlivcům, a to naprosto spontánně. Například v Laboratoři otevřených dat vznikl projekt ockovani.opendatalab, který lidem nabídl přehled kapacit očkovacích míst a volných vakcín. V první vlně pandemie byl nejúspěšnějším studentským projektem web koronavirus24.cz, který poskytoval odpovědi na otázky kolem koronaviru prostřednictvím chatbota a studenti za něj dostali Cenu ministra školství.

Kontakt pro média

Ivana Macnarová

PR manažerka

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková