Bc. Dominik Stasiowski

Absolvent

Dominik má hodně vášní. Dvě z nich se mu podařilo propojit a s pomocí spolužáků z FIT přijít s něčím novým, co změní dosavadní zažitou tvář volejbalu takového, jak ho známe. Dominik se rozhodl spojit vášeň k volejbalu s vášní k IT technologiím a dal tak vznik přelomové tréninkové pomůcce Training lights pro hráče volejbalu, která kombinuje světelné pásky s mobilní aplikací. 

Bc. Dominik Stasiowski pochází z Lanškrouna z podhůří Orlických hor, kde vystudoval gymnázium a již od 10 let se věnuje vrcholově volejbalu. Po maturitě začal studovat na FIT ČVUT, kam ho cesty zavedly velkou náhodou. Původně mířil, jako skoro každý, co neví kam se sebou, na ekonomku. V době přihlašování na vysokou školu chtěl najít kompromis mezi ekonomkou, managementem a technikou. Po vyhledání klíčových slov na internetu „informatika a management“ na něj vyskočil právě FIT se specializací Informační systémy a management. Více si zjišťovat nemusel a rovnou poslal přihlášku.

Nikdy však neprogramoval, a tak to pro něj bylo všechno na FIT španělská vesnice zcela od začátku. Gymnázium a zanícení pro technologie všeho druhu jej však dokonale připravilo na studium na FIT. Nyní směle pokračuje na magisterském navazujícím studiu se specializací Manažerská informatika.

„Za tuto velkou náhodu jsem nesmírně vděčný, neboť si teď nedokážu představit, že bych skončil jinde. Na FITu je úžasné prostředí, většina učitelů je neskutečně ochotných a poctivých, předměty jsou dobře vedené, smysluplné a forma studia je zaměřena především na převedení teorie do funkční praxe. Našel jsem zde také i krev mé krve, a to dva kamarády z volejbalu, ze kterých se vyklubali nejlepší kamarádi a nyní také spolujednatelé v našem společném začínajícím startupu.“

Po roce snění a představách o založení vlastní firmy a vytvoření vlastního produktu všichni tři společně založili firmu DSparx Tech s.r.o. a pod její hlavičkou začali vyvíjet tréninkovou pomůcku do volejbalu Training lights. Slouží jako reflexní, simulační a orchestrační tréninkový nástroj. Hráči díky ní rozvíjí svoje periferní vidění a reflexy.

„Naším cílem je rozšířit Training lights do všech nejen extraligových volejbalových klubů po celé Evropě a v případě úspěchu i do celého světa. Pokud se toto podaří, chceme myšlenku Training lights expandovat i do dalších sportovních odvětví a modernizovat tak tréninkové metody i za hranicemi volejbalu,“ prozrazuje plány Dominik.

Za obsah stránky zodpovídá: Ing. Zdeněk Muzikář, CSc.