Laboratoř vestavné bezpečnosti (EmbeddedSecurityLab)

V Laboratoři vestavné bezpečnosti se zabýváme všemi aspekty bezpečnosti vestavných zařízení. Dnes počítačové systémy řídí nejen automobily, vlaky, ale také chytré domácnosti nebo celá města. Pro zajištění bezpečnosti těchto často autonomních systémů, v IoT prostředí navíc omezených požadavky na malou velikost i spotřebu, je korektní implementace kryptografických algoritmů kritickou záležitostí.

Více o nás

Vybavení pro výuku v Laboratoři Embedded Security je financováno z fakultních zdrojů. Výuka je spolufinancována z projektu MŠMT z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání s názvem „Projekt ČVUT ESF II.“, v rámci podaktivity „Zavedení praktické výuky vybraných typů kryptoanalytických útoků“.

Čemu se laboratoř věnuje?

Věnujeme se bezpečnosti Internetu věcí, kyber-fyzikálních systémů a vestavných systémů. Mezi naše výzkumná témata mj. patří:

  • Návrh kryptografického hardwaru, hlavně v programovatelných hradlových polích (FPGA).
  • Kryptoanalýza, tedy útoky, 
    • ať už s využitím programovatelného hardware (FPGA) nebo
    • prostřednictvím postranních kanálů, a 
    • účinná ochrana proti takovým útokům.
  • Ochrana vestavných systémů s mikroprocesory (Internet věcí, čipové karty, …).
  • Spolehlivost kryptografických systémů.

Jak to u nás vypadá

Měřením průběhů proudové spotřeby během šifrování různých dat dokážeme odhalit tajný klíč, který šifrující zařízení používá. Vysvětlivky: 1 - olověný akumulátor pro napájení měřené desky s FPGA, 2 - regulátor napětí, 3 - měřené FPGA (Spartan 3E), 4 - sériová linka (komunikace mezi PC a FPGA), 5 - USB konektor pro programování FPGA, 6 - sonda druhého kanálu osciloskopu (trigger měření), 7 - měření průběhu proudové spotřeby FPGA, 8 - napájení ze síťového zdroje (v tuto chvíli se nepoužívá - na desce je vypínač), 9 - předzesilovač 30 dB. Měření průběhů proudové spotřeby probíhá na osciloskopu Agilent MSO 7104A.

Kontaktní osoba

Dr.-Ing. Martin Novotný

Kde nás najdete?

Laboratoř vestavné bezpečnosti
Katedra číslicového návrhu
Fakulta informačních technologií
České vysoké učení technické v Praze

Místnost TH:A-1058 (Budova A, 10. patro)
Thákurova 7
Praha 6 – Dejvice
160 00

Za obsah stránky zodpovídá: doc. Ing. Štěpán Starosta, Ph.D.