Jako jedni z prvních na světě analyzují NFT. Absolvent FIT ČVUT se společníkem získali rekordní investici

11. 4. 2022

Absolvent FIT ČVUT Adam Zvada se společníkem Davidem Mokošem založili startup a vtrhli na světovou krypto scénu s nápadem, který jim během tří měsíců přinesl rekordní investici 37 milionů Kč. Jejich startup NFTScoring pomáhá investorům analyzovat fenomén NFT ve světě kryptoměn, kde člověk může obchodovat s určitým digitálním dílem, kterým je například obrázek na internetu nebo hudební skladba. NFTScoring tak slouží k ověření hodnoty těchto nakupovaných digitálních děl a také pomáhá s hledáním nových investičních příležitostí mezi NFT. 

Jako teprve třetí český startup se NFTScoring dostal do prestižního amerického akcelerátoru Y Combinator, kde uspěje jen hrstka nejlepších z celého světa. Přestože startup existuje teprve pár měsíců, už se jeho zakladatelům podařilo získat investici v částce 37 milionů korun, což je v České republice ojedinělé. Startup pomáhá analyzovat hodnotu nezaměnitelný tokenů potvrzujících vlastnictví v digitálním světě, tzv. NFT (non-fungible token). Když se řekne NFT, vybaví se nám digitální obrázky podivných opic či pixelovatých panáčků, které se prodávají za závratné sumy.

Myšlenka na založení NFTScoring vzešla z uvědomění si, že NFT jsou spjaté hlavně se společenským děním a sociální komunitou. Zjistili, že hlavními platformami, kde se o NFT diskutuje, je Twitter a Discord, a že čím víc se o NFT mluví, tím roste i jeho cena.

„Technologie za NFT je fascinující, poprvé přináší opravdové vlastnictví v digitálním světě. NFT se postupně začínají reálně využívat, ale v současné době je na ně primárně nahlíženo jako na investiční aktivum,“ říká Adam Zvada, spoluzakladatel NFTScoring, a dodává: „Cílem NFTScoringu je profesionalizace obchodování s NFT a poskytnutí komplexních nástrojů, které používají například obchodníci s akciemi.“

Silnou stránkou startupu je vyhodnocování komunity. Jak Adam, tak David studovali umělou inteligenci a ví, jak tvořit datové toky a matematické modely. Toho chtějí do budoucna hodně využít.

Samotní zakladatelé už spolupracují na několikátém projektu. Zvada s Mokošem po působení v Avastu založili agenturu Cognitic zaměřenou na umělou inteligenci a pak společně pracovali na startupu GoDeliver, který následně pomáhal i při koronavirové pandemii rozvážet lidem v karanténě potraviny. Zvada je také spoluzakladatelem aplikace Fuzee, která efektivně propojuje různé způsoby dopravy v Praze.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková