FIT ČVUT pořádala praxi pro studenty pražských průmyslových škol

30. 5. 2022

Prof. Hana Kubátová se studenty SPŠE Ječná a SPŠE V Úžlabině.

Katedra číslicového návrhu FIT ČVUT ve spolupráci se studentskou sekcí IEEE při ČVUT v Praze pořádala ve dnech 18.–27. května 2022 praxi pro studenty středních průmyslových škol. Cílem bylo seznámit středoškoláky s tím, co a jak se na fakultě učí v bakalářském i magisterském studiu, a to zejména v oboru Počítačové inženýrství. Studenti měli příležitost vyzkoušet si samostatnou práci s moderním vybavením fakulty pod dohledem kvalifikovaných učitelů.

Studenti si v prostorách fakulty vyzkoušeli, jak probíhá vysokoškolská výuka. Letos se praxe zúčastnilo 24 studentů ze SPŠE Ječná a SPŠE V Úžlabině. Studenti měli možnost přímo se zúčastnit výukového bloku Základy inteligentních vestavných systémů a seznámit se s humanoidními roboty Pepper a NAO v Laboratoři inteligentních vestavných systémů, které se učili programovat. Studenti pomocí svých programů naučili roboty mluvit, chodit, vstát nebo si lehnout. V Laboratoři zpracování obrazu se seznámili s technikou pro zpracování vizuálních dat a v Laboratoři 3D tisku si vyzkoušeli, co je potřeba k vytištění 3D objektu.

„Po dvouleté přestávce vynucené pandemií covid-19 jsme navázali na tradici pořádat praxi pro středoškoláky. Připravili jsme pro ně přednášky i praktická cvičení v předmětech Struktury a architektury počítačů, Technologické základy počítačů, 3D tisk, Programování pro Arduino, Bezpečnost a technické prostředky či Interaktivní aplikace v multimediální laboratoři SAGELab,“ říká doc. Kateřina Hyniová z Katedry číslicového návrhu.

Účastníci si také prošli celý dejvický campus ČVUT a zúčastnili se exkurze v Národní technické knihovně. Závěrem vedoucí Katedry číslicového návrhu prof. Hana Kubátová studentům předala certifikáty o absolvování praxe. Tři nejlepší studenti z každé z participujících škol byli odměněni věcnou cenou.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková