Ing. Mgr. Ladislava Smítková Janků, Ph.D.

Tajemnice

Projekty

Anonymizing of User Data: A Parameterized Perspective

Program
Projekty MŠMT nezahrnuté do CEP
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Období
2022
Popis
When collecting user data nowadays we care about these being sufficiently anonymous, that is, we usually replace the real data with some perturbed data so that we protect the sole identity of the end-user. This is a challenging task both from computational and algorithmical (theoretic) approach. Therefore we often have to employ advanced methods of analysis and algorithmic techniques to identify tractable cases. We will identify new paramaters that attain low values in realworld data and analyze if these result in fixed-parameter tractable case or to parameterized hardness.

Biomasa v trvale udržitelné krajině: platforma pro výuku fotosyntézy ve vodě a na souši k poznání úlohy rostlin v krajině

Program
ÉTA: Program na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací
Poskytovatel
Technologická agentura České republiky
Kód
TL05000150
Období
2021 - 2023
Popis
Cílem projektu je inovace výuky fotosyntézy na ZŠ a SŠ ve smyslu jejího významu pro tvorbu trvale udržitelné biomasy, chemismus vod a atmosféru v době globální klimatické změny. Prostředkem k dosažení tohoto cíle bude digitální platforma obsahující interaktivní učebnici k tématu fotosyntézy suchozemských a vodních rostlin využitelná pro 8. a 9. roč. ZŠ a a 1. a 2 roč.SŠ, v praxi ověřené a moderními výukovými metodami (challange based learning, project based learning, inquiry learning, place based education) zpracované návody na experimentální úlohy a metodiku pro učitele. Platfotma bude vyvíjena prostřednictvím výzkumného rámce tvořeného „Modelem didaktické rekonstrukce“, pedagogickou metodou využívanou pro inovace výuky v didaktice přírodovědných předmětů.

Elektronické zabezpečení zbraně

Program
TREND
Poskytovatel
Technologická agentura České republiky
Kód
FW10010142
Období
2024 - 2026
Popis
Hlavním cílem projektu je realizace funkčního vzorku krátké ruční palné zbraně s vestavěným elektronickým zámkem.

FAIR Data Entry Tool

Program
Projekty podpořené z ČR (pracovní kód k dodatečnému upřesnění)
Poskytovatel
Jiný tuzemský poskytovatel
Období
2022
Popis
FAIR Data Entry Tool is a complete software solution for capturing bioinformatic data described by a given ontology.

Metodologie číslicového návrhu

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS13/101/OHK3/1T/18
Období
2013
Popis
Projekt je zaměřen na návrh číslicových obvodů s ohledem na jejich velikost, rychlost, spotřebu, spolehlivost a testovatelnost. Pilotní implementace bude realizována na programovatelných hradlových polích (FPGA). Vysoké spolehlivosti chceme dosáhnout vhodným zálohováním a efektivním využitím dynamické rekonfigurace. Předpokládáme vylepšování metodiky generování testů.

Metody a postupy číslicového návrhu a jejich experimentální ověření

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS12/094/OHK3/1T/18
Období
2012
Popis
Projekt je zaměřen na návrh a číslicových obvodů s ohledem na jejich velikost, rychlost, spotřebu, spolehlivost a testovatelnost. Pilotní implementace bude realizována na programovatelných hradlových polích (FPGA). Vysoké spolehlivosti chceme dosáhnout vhodným zálohováním a efektivním využitím dynamické rekonfigurace. Předpokládáme vylepšení metodiky generování komprimovaného testu, pomocí překrývání testovacích vektorů, využívající jejich implicitní reprezentace ke zvýšení efektivity testování.

Metody číslicového návrhu pro systémy s vysokou spolehlivostí a bezpečností

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS14/105/OHK3/1T/18
Období
2014
Popis
Projekt je zaměřen na návrh spolehlivých a bezpečných číslicových obvodů s ohledem na jejich velikost, rychlost i testovatelnost. Vysoké spolehlivosti chceme dosáhnout vhodným zálohováním a využitím rekonfigurace. Chceme zkoumat vzájemný vztah architektur odolných proti poruchám a útokům. Použité metody budou ověřovány pomocí zkušebních úloh simulací a implementací v FPGA.

Nástroje pro verifikaci bezpečnosti kryptografických zařízení s využitím AI

Program
Strategická podpora rozvoje bezpečnostního výzkumu ČR 2019 - 2025 (IMPAKT 1)
Poskytovatel
Ministerstvo vnitra
Kód
VJ02010010
Období
2022 - 2025
Popis
Projekt reaguje na současný nedostatek nástrojů pro analýzu a verifikaci bezpečnostní certifikace zařízení používaných pro zajištění kybernetické bezpečnosti. Zejména u hardwarových zařízení implementujících kryptografické algoritmy, například čipových karet, je v ČR téměř nemožné spolehlivě ověřit deklarovanou úroveň bezpečnosti, což následně znemožňuje analýzu rizik systémů využívajících tato zařízení a tedy použití zařízení např. u bezpečnostních složek státu či v rámci kritických informačních infrastruktur. V rámci projektu budou vyvinuty nové hardwarové a softwarové nástroje založené na principech umělé inteligence, které bude možné využít pro specifické kroky automatizované verifikace bezpečnosti kryptografického zařízení - ať už na základě bezpečnostní certifikace nebo tvrzení výrobce/dodavatele.

Návrh systému komunikace a metod řízení komunikace v oportunistických sítích bezpilotních vzdušných plavidel/robotů

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS11/092/OHK3/1T/18
Období
2011
Popis
Náplní projektu je výzkum v oblasti vysokorychlostních bezdrátových komunikačních systémů a následný vývoj mikrovlnného spoje se začleněnými adaptivními systémy a s přenosovou rychlostí 256MBit/s s takovým konstrukčním řešením, které by umožňovalo zajistit cenovou dostupnost daného zařízení pro zákazníky z ČR , kterými jsou zejména malé a střední společnosti zabývající se poskytováním datových služeb, včetně vysokorychlostního připojení k internetu. Primární oblastí použití vyvíjeného zařízení jsou páteřní sítě internetu a jiné datové sítě vyžadující vysokorychlostní bezdrátový přenos. Úkolem bude rovněž návrh a realizace vhodného adaptivního systému pro řízení výkonu vysílání, umožňující snížit celkovou energetickou spotřebu zařízení při zachování požadované spolehlivosti přenosu.

Spolehlivé a bezpečné architektury založené na programovatelných obvodech

Program
Studentská grantová soutěž ČVUT
Kód
SGS15/119/OHK3/1T/18
Období
2015
Popis
Vnitřní struktura programovatelných obvodů je komplexní a návrháři do detailů neznámá, což způsobuje problémy při návrhu spolehlivých a bezpečných aplikací. Vzájemné vztahy metod a způsobů návrhu systémů odolných proti poruchám a systémů odolných proti útokům nejsou teoreticky prostudovány. Proto chceme studovat průsečíky obou oblastí, tzn. vliv řiditelnosti, pozorovatelnosti a redundance pomocí návrhu architektur pro obě aplikace s tím, že cílová platforma bude programovatelný hardware (FPGA). Abychom dosáhli tohoto cíle, musíme vytvořit realistický model. Nedostatky způsobené složitou a skrytou strukturou programovatelného zařízení budeme řešit pomocí kalibrace použitého modelu na základě srovnání se zrychlenými testy životnosti. Složitost struktur použitých zařízení vede ke složitým modelům, proto se budeme zabývat metodami pro zjednodušení a zavedení hierarchie těchto modelů se zaručením mezí spolehlivostních parametrů.

Strukturální přístup pro různorodost stabilních řešení

Program
Podpora mobility výzkumných pracovníků a pracovnic v rámci mezinárodní spolupráce ve VaVaI
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Kód
8J21AT021
Období
2021 - 2022
Popis
Výpočetní kolektivní volba (Computational Social Choice) je moderní oblast informatiky, ve které se setkává teoretická informatika a teorie her (ekonomie). Mnoho zásadních problémů v této oblasti je NP-těžkých, proto se začala v poslední dekádě stále častěji uplatňovat tzv. parametrizovaná analýza, která si klade za cíl identifikovat parametry, jejichž zafixování na malých hodnotách vede k efektivní řešitelnosti daného problému. V předkládaném projektu se hodláme zaměřit na strukturální parametry (mezi nejznámější bezpochyby patří stromová šířka) vstupních instancí, čímž omezíme například vzájemnou interakci mezi agenty hledajícími kolektivní rozhodnutí a podobně.

Videostream Hunter

Program
CESNET - Fond rozvoje
Poskytovatel
Jiný tuzemský poskytovatel
Kód
686R1/2021
Období
2021 - 2023
Popis
V současné době je velké množství multimediálního obsahu (audio/video) nabízeno prostřednictvím on-line platforem, typicky na vyžádání uživatele (Video-on-Demand). Tato praktika je dnes naprosto běžná u placených služeb (např. online videopůjčovny), avšak objevuje se i u platforem pro sdílení dat (např. Ulož.to), u kterých legálnost původu dat nelze zaručit. Objevují se dokonce i platformy, u kterých lze (viz. dokument “V síti”) dokonce tvrdit, že vlastní obsah bez ohledu na původ může být mimořádně závadný (např. terorismus, dětská pornografie atd.). Celou věc navíc komplikuje skutečnost, že velká většina tohoto provozu je v současné chvíli šifrována pomocí protokolu HTTPS, což značně znesnadňuje jeho identifikaci. Účelem projektu je hledat cesty a mechanismy pro nalezení otisku konkrétních videostreamů a tyto následně identifikovat ze síťového provozu reportovaného prostřednictví protokolu NetFlow/IPFix. Řešení projektu předpokládá vytvoření společné výzkumné infrastruktury nad distribuovaným datovým úložištěm (vytvořeného z SSD anebo NVMe disků) mezi oběma univerzitními pracovišti, jejichž propojení bude realizováno prostřednictvím páteřní sítě Cesnet.

Vývoj zařízení pro automatické vyhodnocení indikací defektů metody magnetické práškové a metody fluorescenční penetrační

Program
TREND
Poskytovatel
Technologická agentura České republiky
Kód
FW03010536
Období
2021 - 2023
Popis
Hlavním cílem projektu je automatické vyhodnocení indikací defektoskopických metod, založené na moderních principech vyhodnocování pomocí metod umělé inteligence, strojového učení a deep learningu. Jedná se o dvě metody automatického vyhodnocení indikací defektů - metody magnetické práškové (MPI) a metody fluorescenční penetrační (FPI). Výstupem projektu bude software pro automatické vyhodnocení indikací defektoskopických metod FPI a MPI a zařízení pro automatické nasnímání a detekci indikací v metodě FPI a MPI.

Zefektivnění aplikování principů FAIR ve správě výzkumných dat

Program
Podpora mobility výzkumných pracovníků a pracovnic v rámci mezinárodní spolupráce ve VaVaI
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Kód
8J22AT015
Období
2022 - 2023
Popis
V tomto projektu plánujeme využít jedinečnou kombinaci odborných znalostí našich dvou týmů (CZ a AT) v oblasti správy dat, machine-actionable DMP, vývoje softwaru s ohledem na FAIR, sémantických webových technologií a zpracování přirozeného jazyka (NLP) k urychlení efektivního přijetí principů FAIR ve správě výzkumných dat. Vyvineme metody, modely a pokyny pro výzkumné pracovníky i správce dat, abychom jim usnadnili implementování principů FAIR. Primární důraz bude kladen na přijetí FAIR efektivním způsobem s využitím automatizace a vyhodnocování. Sladěním přijetí FAIR s nejlepšími praktikami plánováním správy dat se vyhneme další zátěži pro výzkumné pracovníky. Naopak je cílem zlepšení kvality plánů správy dat ve prospěch výzkumných pracovníků i financujících subjektů.